Performance van de maand: Jeffrey Wright

Door DaanHulscher op 28 november 2016, om 14:14 in Performance v/d week 3 | 158

Let op, dit artikel bevat spoilers voor de serie Westworld!

Jeffrey Wright is misschien wel de meest ondergewaardeerde acteur van zijn kaliber en generatie. Zijn talent om bijna elke rol zich eigen te maken en tot leven te brengen brengt hem op gelijke hoogte met menig geprezen sterren in Hollywood.

Performance van de maand: Jeffrey Wright

Wright laat momenteel zijn talent zien in de alom geprezen serie Westworld van HBO. Hierin speelt de acteur de rol van Bernard Lowe, directeur van de Westworld Programming Division. Wright’s directe medespeler is niemand minder dan Sir Anthony Hopkins.

Uiteraard heeft Wright een lange weg afgelegd voordat hij op deze rol stuitte. Geboren in Washington DC, begon Wright in 1983 aan de studie Political Science. Eenmaal afgestudeerd was de grootst behaalde winst echter niet zijn diploma, maar zijn passie voor acteren. Vrijwel direct na zijn afstuderen kreeg hij een acteer studiebeurs aan de NYU aangeboden en koos ervoor om zich volledig te focussen op acteren. Eenmaal doorgebroken als acteur speelde Wright in meerdere films en tv-shows en won hij een Tony Award, een Golden Globe, en een AFI award (American Film Institute). De acteur is het bekendst van zijn rollen in de James Bond films en de Hunger Games films.

Wie Westworld heeft gevolgd heeft de afgelopen maand kunnen genieten van deze acteur. Zoals eerder vermeld speelt hij de rol van Bernard Lowe, een vrij rustige en intelligente man die de robots programmeert en verantwoording aflegt aan Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins). Anthony Hopkins levert (uiteraard) een geweldig goede acteerprestatie en zijn speeches laten de kijkers vaak geïmponeerd achter, echter doet Wright hier nauwelijks aan onder.

Bekijk spoiler
Zijn personage lijkt in de eerste afleveringen weinig interessant en de serie richt zich dan ook meer op de introductie en uitleg van de spelwereld. Langzamerhand komen er meer verhaallijnen rond zijn personage, wat zich tot een climax ontwikkelt in aflevering 7. Hierin blijkt dat Bernard Lowe een host is, gecreëerd door Dr. Ford. Er waren al speculaties van fans dat dit het geval kon zijn; toch is de twist prachtig opgebouwd en gebracht. Met de ontdekking van de ware aard van Bernard verandert de eerst pragmatische Dr. Ford, die eventueel een aanhanger was van zijn voormalige partner Arnold, in een gestoorde wetenschapper. De scènes die samengaan met deze plottwist zijn een ware verrukking en worden uitmuntend in beeld gebracht door Wright.


Westworld en Jeffrey Wright zijn elke zondag te zien op HBO.Reacties (3)

Geplaatst op 28 november 2016, om 19:36

Buiten Westworld en die bekende films moet ik vooral ook denken aan zijn goede performance in Boardwalk Empire! Zeer solide acteur..

Geplaatst op 29 november 2016, om 17:23

Ken hem enkel van zijn HBO shows, maar inderdaad: wat een vent. Na het kijken van een aflevering van Westworld kan je ook niet met goed fatsoen een netwerkshowtje opzetten, zo groot is het kwaliteitsverschil (wat met name komt door dit soort acteurs).

Geplaatst op 1 december 2016, om 06:02

Favoriete character in Westworld. Zet z'n rol zeer goed neer. Kan niet wachten op wat hij nog meer in petto heeft voor ons.

Reageren

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn!

Inloggen Maak een account aan