Acteur van de week: Dominic Cooper

Door DaanHulscher op 19 juni 2016, om 18:29 in Performance v/d week 0 | 172

Dominic Cooper is een Engelse acteur die momenteel in de kersverse serie Preacher speelt. Hij is vooral bekend voor zijn optredens in de film Mamma Mia! en The History Boys.

Acteur van de week: Dominic Cooper

Cooper is geboren in 1978 en getogen in Greenwich, Londen. Zijn moeder Julia was een kleuterleidster en zijn vader Brian was een veilingmeester. Zijn connectie met acteren komt van zijn grootmoeder E.T. Heron, die namelijk het tijdschrift The Kinematograph Weekly publiceerde. Cooper ging naar school op John Ball Primary, waar ook Jude Law naar school ging. Hij is afgestudeerd aan de London Academy of Music and Dramatic Art in 2000.

Cooper begon zijn acteercarrière aanvankelijk op de Londen en Gotham podia, met twee zeer verschillende rollen: avonturier Will Parry in de Royal National Theatre's productie van His Dark Materials en die van de womanizer Dakin in de Broadway run van The History Boys. Cooper kreeg gunstig commentaar voor beide rollen; het succes van The History Boys leidde zelfs tot een verfilming door BBC Two Films en Fox Searchlight in het najaar van 2006, met uiteraard Cooper in de hoofdrol. Ook kreeg hij voor zijn rol in The History Boys een Drama Desk Award en speelde hij vervolgens in meerdere toneelstukken.

In 2008 kwam toch echt zijn grote doorbraak met zijn rol in Mamma Mia!, de ABBA hit musical film. Hierin zingt Cooper meerdere liedjes en werkte hij samen met acteurs zoals Meryl Streep, Amanda Seyfried en Pierce Brosnan. Deze rol belande hem in een relatie met Amanda Seyfried, maar doordat ze beide in andere landen woonden kwam de relatie onder druk te staan en liep het uiteindelijk stuk. Niet veel later speelde hij een rol in The Duchess (2008) met Keira Knightley. Later dat jaar keerde hij terug naar het theater en speelde Hippolytus in Phedre in het National Theater.

In 2010 speelde hij rockdrummer Ben in de film Tamara Drewe, en in 2011 speelde hij de hoofdrol in de biografische film The Devil's Double en portretteerde Milton H. Greene in My Week with Marilyn. 2011 was ook het jaar waarin Cooper voor het eerst verscheen als Howard Stark in het Marvel Cinematic Universe. In eerste instantie verscheen hij in de film Captain America: The First Avenger, maar later speelde hij dit karakter ook in de tv-serie Marvel's Agent Carter in 2015 en 2016. In 2012 verscheen hij als vampier Henry Sturges in Abraham Lincoln: Vampire Hunter en in 2014 speelde hij de antagonist in twee films: Dino Brewster in Need for Speed en Mehmed in Dracula Untold.

Genoeg over het verleden van Cooper, want momenteel speelt hij in de nieuwe AMC serie Preacher, geproduceerd door Seth Rogen en Evan Goldberg. Voor iedereen die deze serie nog geen kans heeft gegeven; het is het waard. De eerste afleveringen zijn ijzersterk en zorgen voor vele vragen, die de spanning er goed inhouden. De pilot werd erg goed ontvangen door de critici en Variety zei het volgende:

'If every TV pilot episode serves as a show’s calling card, dropping clues about its overall tone and potential, then “Preacher’s” is singed around the edges, and sulfur-scented. In the 90-minute premiere of the new hour-long AMC series, someone spontaneously combusts into a shower of goo; one of the main protagonists guzzles blood directly out of a man’s chest; and a child responds to witnessing a death-blow by grinning and yelling, “Awesome!” It’s precisely what fans of the controversial cult comic-book, which debuted in 1995, expect.'

Vanavond wordt aflevering vier van het eerste seizoen uitgezonden. Kijk hieronder een interview met Cooper over zijn rol als Jesse Custer:Wat vinden jullie van deze acteur en specifieker in zijn nieuwe rol als Jesse Custer? Laat je horen in de comments!Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste!


Reageren

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn!

Inloggen Maak een account aan