Acteur van de week: Robert Carlyle

Door DaanHulscher op 15 mei 2016, om 19:19 in Performance v/d week 1 | 148

Robert Carlyle is een kleine man met fijne gelaatstrekken, maar door zijn verschijning wordt hij vaak gecast voor rollen als buitenstaander of schurk. Zijn expressieve gezicht en brandende ogen wijzen op een intrigerende man, en hoewel er een patroon van typecasting is ontstaan, heeft hij een uitzonderlijke capaciteit om gewelddadige mannen met een zeer breed scala aan delicate emoties neer te zetten.

Acteur van de week: Robert Carlyle

Geboren in Glasgow op 14 april 1961 werd hij opgevoed door zijn vader Joseph, nadat zijn moeder verdween toen Robert vier was. Ze woonden in verpauperde flats en sliepen soms onder de sterrenhemel, terwijl zijn vader (die schilder was) op zoek was naar werk, waardoor ze erg veel rondreisden.

'One month it would be Manchester, the next Liverpool. We probably lived in a 100 different places.'

Robert verliet zijn school op zijn 16e en werkte vijf jaar lang samen met zijn vader. Kort daarna maakte hij kennis met acteren door het lezen van Arthur Millers The Crucible en hij studeerde later af aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama.

Carlyle brak internationaal door met zijn rol in de film Trainspotting (net zoals Jonny Lee Miller). Zijn succes werd hierna vergroot toen hij de rol speelde van werkloze staalarbeider die een mannelijke striptease act vormt in de baanbrekende comedy The Full Monty (1997), waarvoor hij een BAFTA Award won. De film werd ook nog genomineerd voor Best Dance Sequence op de MTV Movie Awards. Carlyle heeft herhaaldelijk het publiek verbaasd met zijn kameleonachtige vermogen om totaal in een rol op te gaan. Vaak veranderde hij zijn levensstijl en fysieke verschijning om zichzelf helemaal in zijn karakter van dat moment te plaatsen. Zo is hij in het Waterloo gebied van Londen gaan leven om zich voor te bereiden op een rol als dakloze man. Voor een andere rol als buschauffeur behaalde hij zelfs een speciaal busrijbewijs. Andere grote films waarin hij speelde waren de James Bond film The World is Not Enough en de Emmy-genomineerde miniserie Hitler: The Rise of Evil, waarin hij de hoofdrol van Hitler beklom.

In 2011 werd hij gecast voor de rol Mr. Gold in de fantasyserie Once Upon A Time. Deze serie gaat over het fictieve stadje Storybrooke, waarvan de bewoners personages zijn uit wereldberoemde sprookjes en verplaatst zijn naar de 'echte wereld'. Alle bewoners zijn beroofd van hun werkelijke herinneringen door een krachtige vloek en weten dus niet meer dat ze een sprookjesfiguur zijn. Aflevering hebben meestal een primaire verhaallijn in Storybrooke, evenals een secundaire verhaallijn van een ander punt in een personage zijn of haar leven voordat de vloek werd uitgesproken. Vanavond wordt de finale van het vijfde seizoen uitgezonden. Ben je nog niet bekend met deze serie, kijk dan hieronder de trailer.Reacties (1)

Geplaatst op 11 juni 2016, om 11:47

:ok::ok::ok::ok::up::up::up::up::up:

Reageren

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn!

Inloggen Maak een account aan