Acteur van de week: Jonny Lee Miller

Door DaanHulscher op 8 mei 2016, om 21:19 in Performance v/d week 2 | 239

Met dit heerlijke zonnige weer zou je het bijna vergeten, maar ook dit weekend is er weer een acteur van de week, namelijk Jonny Lee Miller!

Acteur van de week: Jonny Lee Miller

Jonny Lee Miller is geboren op 15 november 1972 in Engeland. Zijn grootvader was acteur Bernard Lee, die 'M' speelde in de eerste elf James Bond films. Niet alleen zijn grootvader, maar zijn gehele familie is actief in theater of acteur van beroep. Het is dan ook niet verrassend dat Miller als kind al in verscheidene theaterstukken speelde. Op negenjarige leeftijd speelde hij al een kleine rol in een aflevering van Doctor Who, hij werd echter niet in de aftiteling genoemd.

In 1995 verscheen de acteur in zijn eerste Amerikaanse film genaamd Hackers, samen met onder meer Angelina Jolie. Ze hadden zowel op het scherm als in de werkelijkheid een sterke aantrekkingskracht en in 1996 trouwden ze. Hoewel het al huwelijk na twee jaar al stukliep, zijn ze nog wel vrienden. Misschien was dat maar goed ook, want op het moment dat zijn huwelijk tot een eind kwam, kwam zijn acteercarrière juist in een stroomversnelling terecht. Dit kwam vooral dankzij een rol als heroïneverslaafde naast zijn maatje Ewan McGregor in de Oscar-genomineerde film Trainspotting. Andere opmerkelijke films waarin Miller heeft gespeeld zijn onder meer Dracula 2000, Melinda en Melinda en Dark Shadows.

In 2006 kreeg hij zijn eerste rol in een Amerikaanse tv-serie, mede dankzij zijn Schotse BAFTA nominatie voor zijn rol in de film The Flying Scotsman. De Amerikaanse serie Smith, die ging over een bende criminelen, werd helaas na slechts drie afleveringen gecanceld. In 2008 kreeg hij zijn tweede kans op een Amerikaanse prime-time serie, namelijk in Eli Stone. Hierin speelde Miller een advocaat wiens leven compleet op zijn kop wordt gezet door een hersenbloeding. De show werd geannuleerd in het midden van het tweede seizoen.

Uiteindelijk is driemaal scheepsrecht en krijgt Miller zijn derde rol in een Amerikaanse tv-serie. Vele acteurs hebben al geprobeerd om de fictieve detective Sherlock Holmes te spelen. Miller is hiervan de laatste en speelt Sherlock Holmes in de CBS serie Elementary, die debuteerde in 2012. In deze versie is Sherlock een herstellende cocaïneverslaafde in New York en zijn sidekick Dr. Watson is een vrouw (gespeeld door Lucy Liu). De verrassende draai aan het verhaal heeft zijn vruchten afgeworpen, want de serie werd de meest bekeken nieuwe show van dat jaar. Grappig genoeg is Benedict Cumberbatch (speelt Sherlock in de gelijknamige BBC serie Sherlock) een goede vriend van Miller. In zijn privéleven is Miller een toegewijde hardloper en heeft maar liefst 16 marathons gelopen. Hij is getrouwd met actrice Michelle Hicks en samen hebben ze een zoontje.De finale van seizoen 4 wordt vannacht uitgezonden in Amerika. We zijn benieuwd naar wat jullie vinden van Jonny Lee Miller en zijn rol in Elementary, laat het ons weten in een reactie!Reacties (2)

Geplaatst op 10 mei 2016, om 07:44

Hij is echt heel erg goed in Elementary, terecht acteur van de week!

Geplaatst op 13 mei 2016, om 22:25

Fantastische acteur.

Reageren

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn!

Inloggen Maak een account aan