Acteur van de week: Peter Dinklage

Door DaanHulscher op 30 april 2016, om 12:56 in Performance v/d week 2 | 258

Deze week aandacht voor de kleine man met de grote rol in Game of Thrones, Peter Dinklage.

Acteur van de week: Peter Dinklage

Peter Dinklage is geboren in New Jersey en heeft zowel Engels, Duits, als Iers bloed. Sinds zijn geboorte heeft hij Achondroplasia, ook wel dwerggroei genoemd, waardoor hij 1,35 meter lang is. Dwerggroei komt wel vaker voor, zo kennen we ook acteur Jason Acuna (Wee-Man), en zelfs de beroemde hondensoort Tekkel is een vorm van dwerggroei. In een interview heeft hij eens gezegd dat teveel mensen hem behandelen met fluwelen handschoenen vanwege zijn aandoening, wat hem niet aanstaat. Hij heeft zijn situatie nu geaccepteerd, maar vroeger heeft hij er wel moeite mee gehad.

'When I was younger, I definitely let it get to me. As an adolescent, I was bitter and angry, and I definitely put up these walls. But the older you get, you realize you just have to have a sense of humor. You just know that it's not your problem. It's theirs.'

Hij brak door met zijn rol in The Station Agent in 2003, waarvoor hij twee nominaties ontving voor Best Actor. Sindsdien heeft hij veel verschillende nominaties ontvangen, in totaal maar liefst 30! Ook heeft hij een rol gespeeld in de film Tiptoes, waarin zijn aandoening toch een beetje belachelijk wordt gemaakt, en hij geeft nu aan dat hij geen rollen meer wil spelen die over dwerggroei gaan. Zijn rol als Tyrion Lannister in Game of Thrones had hij bijna afgeslagen, totdat hij ontdekte dat zijn personage werd neergezet als een ‘gewone, romantische, echte mens’.

'I love myths. But they’re ethereal beings, these dwarves. They’re asexual, and they’re either fools or they’re filled with wisdom... It’s fine, but we’re in the modern day now.'

Dinklage won een Golden Globe (2012) en een Emmy Award (2015) voor zijn rol in Game of Thrones. Bij de uitreiking van de Golden Globe vroeg hij aandacht voor Martin Henderson, een Engelse man die het slachtoffer werd van 'dwerg gooien'. Echter zegt hij zelf in een interview dat hij zich niet voor wil doen als de ambassadeur voor de rechten van mensen met dwerggroei. Verder is Dinklage een toegewijde vegetariër en is hij getrouwd met regisseur Erica Schmidt. Samen hebben zij een dochtertje van drie en een hond genaamd Kevin. Dinklage heeft niet stilgezeten over de jaren, kijk hieronder maar eens naar een samenvatting van zijn top 10 performances.Game of Thrones is zojuist begonnen aan het zesde seizoen en is niet bang om grote karakters de das om te doen, maar laten we hopen dat we voorlopig nog even mogen genieten van deze geweldige acteur!Reacties (2)

Geplaatst op 1 mei 2016, om 01:07

Ken je dat gevoel dat je een serie kijkt en dat het HYPE-niveau in je lichaam stijgt naar een dikke 12 op een schaal van 1-10? Dat kreeg ik tijdens de "I'm on trial for being a dwarf" scene. Briljant geacteerd, je voelde gewoon echt het verraad en de pijn die Tyrion toen voelde.

Geplaatst op 1 mei 2016, om 12:45

Jesse, mooi verwoord! Peter: Held!

Reageren

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn!

Inloggen Maak een account aan