Acteur van de week: Cillian Murphy

Door DaanHulscher op 16 april 2016, om 13:40 in Performance v/d week 4 | 317

Deze week staat Cillian Murphy in de spotlight! Deze Ierse acteur staat bekend om zijn felblauwe ogen en zijn sex appeal, en speelt momenteel in het Britse BBC drama Peaky Blinders.

Acteur van de week: Cillian Murphy

Geboren en getogen in het stadje Cork in Ierland begon hij zijn carrière als muzikant en speelde hij in een aantal rockbands. Het grootste succes boekte hij met zijn broer Páidi in de band The Sons of Mr. Greengenes. In 1996 kregen ze een grote platendeal aangeboden, maar hebben het aanbod afgeslagen omdat Murphy’s kleine broertje nog op de middelbare school zat. Murphy besloot rechten te gaan studeren aan de University College Cork (UCC), maar kwam er al snel achter dat hij acteren veel interessanter vond. Hij heeft in de tijd dat hij op UCC zat meerdere rollen gespeeld in toneelstukken.

Zijn acteercarrière begon met een rol in het Ierse theaterstuk Disco Pigs, die later in 2001 verfilmd werd. In 2002 brak hij door bij het grotere publiek met een rol in de horrorfilm 28 Days Later. Vanaf dat moment begon zijn carrière storm te lopen en behaalde hij grote successen, zoals met zijn rol als Scarecrow in Batman Begins. Vanwege deze rol verscheen hij nog twee keer op het grote doek, in The Dark Knight en in The Dark Knight Rises. Ook speelde hij in de films Inception en In Time. Murphy is echter nooit zijn roots vergeten en speelde in de film The Wind That Shakes The Barley, een film over de Ierse onafhankelijkheidsoorlog, die de Palme d’Or prijs heeft gewonnen op het 2006 Cannes Film Festival.

Met weinig verschijningen op het kleine scherm breekt Murphy in 2013 door op tv met zijn hoofdrol in de serie Peaky Blinders. De serie speelt zich af in 1919 en gaat over een familiegang in het industriële stadje Birmingham. De serie werd door zowel de critici als door het grote publiek erg goed ontvangen en is inmiddels toe aan haar derde seizoen, wat naar verluidt zal beginnen in mei dit jaar. Zie hieronder een interview met maker Steven Knight en Murphy zelf, waarin ze vertellen over de serie en uitleggen waarom Murphy de hoofdrol wel moest spelen:Verder is Murphy getrouwd met Yvonne McGuinness en is het opmerkelijk dat hij vaak in zijn eentje bij premières verschijnt. Naar zijn zeggen is hij geen fan van de celebritywereld en leidt hij een rustig bestaan, waardoor hij bijna nooit in de tabloids terecht komt.

Laat ons in de reacties weten welke acteur/actrice volgens jou wat extra aandacht verdient!Reacties (4)

Geplaatst op 16 april 2016, om 16:33

Mijn favoriete soort acteur! Steengoed in wat die doet, maar houdt niet van die Hollywood wereld en weet waar hij vandaan komt, net als Stephen Dillane. Kijk uit naar het derde seizoen.

Geplaatst op 17 april 2016, om 12:06

Hij lijdt een rustig bestaan? :closed: Verder ken ik de acteur niet, wel leuk geschreven!

Geplaatst op 17 april 2016, om 12:37

Leuk geschreven.

Ben onlangs aan Thirteen begonnen een mini-serie van BBC. Hoofdrolspeelster maakt ook indruk op mij. Een vrij onbekende actrice, maar speelt haar rol erg goed.

Geplaatst op 18 april 2016, om 10:20

Zeer goeie acteur! laatste aflevering is alweer uit november 2014:(

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wafYt1Eqpw4[/youtube]

Reageren

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn!

Inloggen Maak een account aan